{{resultat}}
Naturalna ochrona przed promieniowaniem !
Ostatnie wydarzenia dotyczące wybuchu w elektrowni atomowej w Fukushimie (Japonia) sprawiły, że mieszkańcy wielu państw odczuwają niepokój związany z możliwością narażenia na szkodliwe promieniowanie radioaktywne. Do atmosfery ziemskiej bowiem zostały wyemitowane ogromnie ilości radioaktywnych substancji, które wywierają niekorzystny wpływ na organizm. Substancje radioaktywne mogą wywołać uszkodzenia lub całkowite niszczenie komórek. W konsekwencji prowadzi to m.in. do spadku odporności, zmian genetycznych, nowotworów.
Badania wskazują, że dzięki właściwościom antyoksydacyjnym flawonoidy mogą być wykorzystane jako jeden ze sposobów na ograniczanie skutków radiacji (promieniowania), gdyż natychmiast usuwają wolne rodniki.
Flawonoidy to naturalne, bardzo aktywne substancje chemiczne, rozpowszechnione w świecie roślinnym. Znajdują się we wszystkich częściach roślin – liściach, kwiatach, owocach, nasionach oraz korzeniach, nadającym charakterystyczny dla danego gatunku smak, zapach i kolor. Ze względu na ich aktywność biologiczną flawonoidy określa się jako bioflawonoidy. Dotychczas poznano ponad 4000 flawonoidów. Z względu na różnice w budowie strukturalnej związki flawonoidowe dzieli się na:
- flawanony (np. hesperydyna, hesperetyna),
- flawanole (np. epikatechina, epigalokatechina, katechina),
- flawony (np. luteolina, apigenina),
- izoflawony (np. genisteina, daidzeina),
- flawonole (np.: kwercetyna, rutyna),
- antocyjany (np. cyjanidyna, delfinidyna).
W latach 30. ubiegłego wieku laureat Nagrody Nobla Albert Szent-Györgyi odkrył wyraźną aktywność antyoksydacyjną flawonoidów. Właściwości antyoksydacyjne są wynikiem:
- hamowania aktywności enzymów biorących udział w wytwarzaniu wolnych rodników, m.in. oksydazy ksantynowej, kinazy białkowej, lipooksygenaz, cyklooksygenaz,
- wiązania jonów metali przejściowych, szczególnie żelaza i miedzi, które uczestniczą w zapoczątkowaniu łańcucha reakcji wolnorodnikowych,
- redukowania reaktywnych form tlenu do bardziej stabilnych i nieaktywnych połączeń,
- hamowania enzymu oksydazy askorbowej, co zapobiega utlenianiu witaminy C i przedłuża jej działanie.
Bioflawonoidy to składniki wielu substancji pokarmowych i niezbędny element diety człowieka. W ofercie CaliVita® znajduje się kilka produktów, w których skład wchodzą bioflawonoidy:
- Liquid C+ Bioflavonoids with Rose Hips - zawierający ekstrakt bioflawonoidów cytrusowych - 166, 7 mg/2,5 ml, a także witaminę C - 166, 7 mg/2,5 ml i ekstrakt z owoców dzikiej róży - 166 mg/2,5 ml,
- C Plus - w którym występują bioflawonoidy cytrusowe w ilości 100 mg/1 tabletkę, witamina C - 75 mg/1 tabletkę i sproszkowany owoc dzikiej róży - 100 mg/1 tabletkę,
- C 300 Plus with Rose Hips and Bioflavonoids - zawiera 30 mg/1 tabletkę bioflawonoidów cytrusowych, witaminę C - 300 mg/1 tabletkę, sproszkowany owoc dzikiej róży - 100 mg/1 tabletkę.
Ponadto flawonoidy występują także w preparatach: Xantho PLUS – galusan epigalokatechiny (zielona herbata), proantocyjanidyny (nasiona winogron), Lutein PLUS – antocyjany (owoce borówki czernicy).
Czy wiesz, które preparaty CaliVita® zawierają jod ?
Do produktów zawierających jod należą:
- Vital 0 - preparat multiwitaminowy - 80 μg jodu/1 tabletkę
- Full Spectrum - preparat multiwitaminowy – 80 μg jodu/1 tabletkę
- Power Mins - preparat zawierający składniki mineralne – 50 μg jodu/1 tabletkę
- Vital A, Vital B, Vital AB - preparaty multiwitaminowe – 50 μg jodu/1 tabletkę
- Spirulina Max - składnikiem aktywnym produktu jest spirulina, należąca do alg, które są naturalnym źródłem jodu.